Cum apare homosexualitatea? Este ea o boală? Se dezvoltă normal copiii crescuți în cupluri de același sex?
Începem articolul cu același îndemn cu care am deschis anul trecut o serie de patru articole: „Oamenii sunt puternic polarizați și vehemenți când vine vorba de aceste întrebări. […] Rugăm cititorii să fie răbdători și să parcurgă întregul articol și nu să acorde atenție doar acelor paragrafe care le convin.”
Drept contraindicații într-o notă umoristă:
„Când cineva susține o opinie contrară, acuză-l de propagandă, prejudecăți, prostie sau imoralitate. Numai tu și grupul tău sunteți obiectivi și raționali.
Când găsesti un studiu care îți convine, crede-l imediat.
Când găsesti un studiu care nu-ți convine, pune-l automat la îndoială – trebuie să fie finanțat de Soros[/progresiști] sau Biserică[/ruși].”
Dorim să aducem în prim plan concluziile principale ale cercetărilor științifice și consensul experților pe tema homosexualității și a copiilor crescuți în cupluri de același sex. Nu ne propunem însă să epuizăm subiectul.
Pentru informații suplimentare și detalii, rugăm cititorii să parcurgă referințele citate, în mod special o recenzie1 din 2016, care trece în revistă marea majoritate a literaturii în acest domeniu: Sexual Orientation, Controversy, and Science.
Despre homosexualitate
Homosexualitatea2 este orientarea sexuală care constă în tendința de a fi consecvent atras sexual și romantic de persoane de același gen (vezi Enciclopedia psihologiei). Este documentată la 2-5% din populație la nivel internațional (Bailey et al., 2016) și a fost observată la mai bine de 1500 de specii.
Există câteva diferențe psihologice între bărbați și femei3, în funcție de orientarea sexuală, de pildă, în termeni de abilități neurocognitive – o meta-analiză4 din 2017 (Xu, Norton & Rahman, 2017) arată, de exemplu, că bărbații homosexuali se descurcă, în medie, mai slab decât bărbații heterosexuali la probe de abilitate spațială (precum rotirea mintală a unui obiect), dar se descurcă, în medie, mai bine la probe de fluență verbală (precum a numi într-un minut cât mai multe cuvinte care încep cu litera „C”).
Nonconformismul la stereotipul de gen în copilărie (de exemplu, bărbați gay care, în copilărie, nu preferau sporturi competitive, agresive) este un alt aspect de diferențiere, fiind un predictor al orientării sexuale la vârsta adultă; apare adesea încă de la o vârstă fragedă, în ciuda unei educații convenționale, care merge pe stereotipul de gen (Bailey et al., 2016). Nu este un predictor perfect, însă se constată mai des nonconformismul de gen încă din copilărie la persoane care la vârsta adultă sunt homosexuale.
Experiența de a face publică orientarea sexuală poartă denumirea de „coming out” în engleză. Pentru cei mai mulți, este o experiență stresantă, dar care se asociază pozitiv cu sănătatea mintală pe termen lung și care, datorită toleranței mai ridicate în societate, are loc mai devreme decât în urmă cu câteva decenii (Russell & Fish, 2016).
Vezi reglementările privind cuplurile de același sex (de exemplu, criminalizare, parteneriat civil, căsătorii) la nivel european și internațional.
- Recenzia („Review”) este care un tip de studiu care integrează și sintetizează alte studii științifice publicate pentru a oferi o imagine de ansamblu, bine fundamentată.
- Aconimul LGBT este frecvent utilizat cu referire la minoritățile sexuale: lesbiene, gay, bisexuali și transgender.
- Un fapt interesant este că femeile non-heterosexuale tind să fie bisexuale, iar bărbații non-heterosexuali tind să fie gay (Bailey et al., 2016).
4. Meta-analiza este un tip de studiu care integrează și analizează statistic alte studii științifice publicate pentru a oferi o imagine de ansamblu, bine fundamentată.