Este Homosexualitatea o Boală?

Homosexualitate

CUPRINS:

1. Introducere
2. Originile Homosexualității
3. Logica Evoluționistă a Homosexualității
4. Sănătatea Mintală
5. Este Homosexualitatea o Boală?
6. Terapia de conversie
7. Dezvoltarea Psihologică a Copiilor Crescuți în Cupluri de Același Sex
8. Concluzii

Ținem să amintim că „boală” și „tulburare” sunt termeni medicali. Este important să nu confundăm domeniul clinic, de pe o parte, cu judecățile de valoare sau credința, pe de altă parte, astfel încât „boală” să devină, în mod nelegitim, sinonim cu „devianță” sau „păcat” (conform unor sisteme de valori și atitudini).

Consensul oficial, oferit de cele două manuale internaționale de diagnoză a tulburărilor mintale – DSM-5 și ICD-10/11 (vezi Drescher, 2015) – este că homosexualitatea nu este o boală sau tulburare. Același răspuns îl oferă și asociațiile de specialitate, multe de referință la nivel internațional:

Mai mult, același răspuns – că homosexualitatea nu este o boală ori o tulburare – poate fi regăsit și în publicații de specialitate, precum:

O tulburare mintală, prin definiție (vezi DSM-5 și ICD-10), constă într-o serie de modificări la nivel cognitiv, emoțional, comportamental care produc în sine suferință ori afectarea funcționării în viața de zi cu zi (calitatea vieții, relațiile sociale și/sau performanța academică ori la locul de muncă), ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor homosexuale, decât în măsura în care sunt hărțuite, umilite, discriminate etc.

Subliniază Organizația Mondială a Sănătății: „Devierea socială sau conflictul de unele singure, fără afectarea funcționării personale, nu ar trebui incluse în rândul tulburărilor mintale” (Cochran et al., 2014).

Victor Bohuș

Victor Bohuș

Victor este psiholog și psihoterapeut cognitiv-comportamental, absolvent al Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București și al masteratului de Psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Alte articole