Studiul A spune una, studiul B spune alta…Eu ce să mai cred?
Nu toate studiile sunt la fel!
- În ce ai mai multă încredere: într-un studiu realizat de un cercetător care este promotor, practicant al terapiei/tehnicii despre care publică un studiu sau într-un cercetător independent, care nu are niciun interes?
- Ai avea mai multă încredere într-un studiu cu 20 de participanți sau în unul cu 500?
- Ai avea mai multă încredere într-un experiment cu grupuri de control sau într-un studiu corelațional (asociere scoruri chestionare)?
- În ce ai mai multă încredere: într-un studiu care este publicat într-o revistă de slabă calitate, în care poate publica oricine și care nu are recenzori independenți?
Sau într-un jurnal științific peer-reviewed?
Doar pentru că un cercetător spune, de exemplu, că a avut X participanți, nu înseamnă că trebuie să îl și crezi; trebuie să anexeze dovezi în acest sens, când trimite un studiu către un jurnal științific serios.
Răspunsurile sunt evidente!
De asemenea, nu putem generaliza pe baza a câtorva studii.
Și atunci, ce e de făcut?
Ai putea analiza critic un studiu conform celor de mai sus. Dar și mai bine, ai putea consulta 𝐦𝐞𝐭𝐚-𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐞 pe tema de interes.
O meta-analiză este un tip de studiu care combină rezultatele mai multor cercetări științifice pe aceeași temă. Nu doar că rezulatele studiilor sunt combinate, dar are loc și un proces de selecție riguros al studiilor găsite, pentru a include în analiză studii cu bias scăzut, fără conflicte de interes, cu o metodologie corectă, cu raportări clare și complete.
Cercetătorii calculează și mărimea efectului (effect size) pentru fiecare studiu eligibil. Acest indicator ne arată cât de mare este impactul pe care îl are intervenția analizată.
Un articolaș pentru a vă familiariza cu această metodologie:
https://www.psychologicalscience.org/observer/introduction-to-meta-analysis-a-guide-for-the-novice
Notă: Recenzie științifică: Andreea Soare. Copyediting: Laura Bercea.