Cum gestionezi pierderea (persoane dragi, job, stil de viață)

Articol de Alexandra Boboc

Perioada de autoizolare ne-a pus pe mulți dintre noi în fața unor situații neanticipate, care necesită un efort suplimentar pentru a fi depășite. Fie că vorbim despre pierderea locului de muncă, a stilului de viață de până acum, sau chiar a unei persoane dragi, toate aceste evenimente implică o „zdruncinare” emoțională, o neliniște care ne poate măcina în surdină, până când este scoasă la suprafață.

Această neliniște, deseori asociată cu stresul, este normală și des întâlnită, iar absența ei este considerată a fi o problemă și poate duce la dificultăți de adaptare ulterioară. Concret, în situația în care am rămas fără un loc de muncă și, implicit, fără o sursă de venit, nesiguranța pe care o resimt, cauzată de lipsa de stabilitate financiară, va fi cea care mă va determina să încep căutările pentru un nou loc de muncă.

Este foarte important de menționat că oamenii au reacții distincte în fața unor astfel de pierderi. Pe când unele persoane par să nu fie afectate de aceasta, altele trăiesc senzații neobișnuite, durere emoțională și stres. Astfel, am adunat, de la mai mulți autori, o serie de modalități utile pentru a trece mai ușor peste diversele tipuri de pierdere:

  • A vorbi despre propriile emoții cauzate de o pierdere, în special despre cele negative, a fost și rămâne în prezent considerată un mod de a te liniști, fiind imperios necesară în menținerea unui psihic sănătos.

  • Apartenența la o comunitate, chiar și online, de persoane care au trecut printr-o experiență asemănătoare. Scopul acestei comunități este acela de a oferi sprijinul și încrederea de a te face să te simți înțeles, de a oferi un schimb de informații necesare și de a ajuta la reconstruirea sentimentului de siguranță și te poate ajuta chiar să te regăsești. Mai specific, a face parte dintr-un grup sau o comunitate care împărtășește aceleași valori cu ale tale, ți-ar putea arăta că nu ești singur, că și alții au trecut prin experiențe similare.

  • Creșterea rezilienței, adică a capacității personale de a face față șocurilor și evenimentelor considerate tulburătoare, este eficientă atât în managementul unor emoțiilor cauzate de pierdere, cât și în prevenirea unui nou dezechilibru emoțional. Printre aspectele ce țin de reziliență se numără: forța sau puterea de a merge mai departe, creșterea respectului față de sine  și a stării de bine,, emoțiile pozitive și râsul.

  • Înscrierea într-un proces psihoterapeutic, care aduce perspective diferite asupra situației, o modalitate nouă de înțelegere a acesteia și poate releva ce anume din comportamentul nostru acționează ca o piedică în propriul proces de dezvoltare personală.

  • Practicarea unui hobby, ca modalitate de obținere a satisfacției și a mulțumirii față de propria persoană și față de rezultatul propriilor eforturi. Practicarea unui hobby este asociată cu starea de bine și ajută orientarea gândurilor și eforturilor într-o altă direcție decât în cea a pierderii, măcar pentru un anumit interval de timp.

Problematica pierderii a fost abordată din mai multe perspective, toate având scopul de a veni în ajutorul celor care trec printr-o astfel de experiență. Astfel, vă punem la dispoziție trei site-uri utile:

Cognosis

Cognosis

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din România. Cognosis susţine şi promovează asociaţiile membre, încurajează şi facilitează dezvoltarea personală şi profesională a studenţilor cu ajutorul proiectelor şi activităţilor pe care le desfăşoară an de an.

Alte articole