Impresii de la prima ediție Online a Conferinței Health Now, din noiembrie 2020

conferinta-de-psihologie-health-now-v-tehnologie-diversitate-2020

În toiul pregătirii conferinței Health Now 2021 mi-am adus aminte cât de faină a fost ediția de anul trecut. Și, astfel, m-am gândit să împărtășesc cu voi câteva impresii. 

Cea de-a V-a ediție a conferinței de psihologie Health Now ne-a prins în plină pandemie. 

Astfel că am luat decizia de a o organiza online, pe Zoom și Google Meet. 

Timp de 2 zile, am stat fascinată în fața ecranului de laptop ascultând prelegeri și participând la workshopuri. 

Conferința de anul trecut, cu tema „Psihologia viitorului: Tehnologie, Diversitate, Inovație”, a reunit cercetători și practicieni de top: 

PRELEGERI

  • Dragoș Iliescu – Evoluția IQ în România. Implicații sociale și educaționale.
  • Eugen Secară – Următorul top-model al intervențiilor psihofarmacologice? Terapia asistată psihedelic și modelul extra-farmacologic.
  • Bogdan Oprea – Gestionarea performanței și a stresului în situații de criză: Cum se adaptează organizațiile viitorului la o economie globală și imprevizibilă.
  • Alexandra Huh – Reglarea emoțiilor la adolescenți. Indicatori neurofiziologici și comportamentali.
  • Amalia Ciuca – Platforme online în psihoterapie. Ce, cum și pentru cine funcționează.
  • Bogdan Tulbure – Explorarea mecanismelor potențiale de schimbare în tratamentele transdiagnostice care abordează anxietatea și depresia.
  • Andreea Luca – Rolul cogniției în revenirea din distresul emoțional.
  • Monica Bartucz – Distribuția geografică a credințelor iraționale pe teritoriul României și corelate psiho-culturale.
  • Coralia Sulea & Alexandru-Andrei Sîrbu – Intervenții psihologice axate pe stresul ocupațional: În ce constau și de ce sunt necesare.

WORKSHOPS 

  • Oana David & Cristina Lorinț – Terapia și coaching-ul – Viitorul? De ce avem nevoie de sprijin pentru a ne îndeplini obiectivele?
  • Andrei Solomon – Gestionarea relațiilor romantice în epoca tehnologiei.
  • Silvia Goliță – Dezvoltarea rezilienței prin flexibilitatea psihologică, ca mod de a ne rescrie reacția la stres, dificultăți emoționale și fizice.
  • Ioana Podină – Impactul tehnologiei asupra comportamentului alimentar.
  • Victor Bohuș – Dezvoltarea inteligenței emoționale la adulți.
  • Alina Petruț – Fericire într-o epocă a tehnologiei. Cum poți folosi psihologia pozitivă astăzi.

Câteva impresii despre prelegerile și workshopurile la care am participat

Psih. Drd. Eugen Secară ne-a vorbit despre „Terapia asistată psihedelic și modelul extra-farmacologic”. O prezentare dinamică, amuzantă, echilibrată din punct de vedere științific (a prezentat limitele studiilor, nevoia de mai multă cercetare în acest domeniu). Ne-a stârnit curiozitatea despre acest domeniu fascinant și promițător. Pasiunea lui este contagioasă.  

 Și cum mulți au fost impresionați de Eugen, ne-am dorit să îl avem invitat și anul acesta, la cea de-a VI-a ediție Health Now. 

2 descoperiri “wow!” din prezentarea lui Eugen de anul trecut: 

  • Un studiu care a vizat tratarea participanților care au suferit de o depresie rezistentă la tratament timp de 8 până la 30 de ani a obținut următoarele rezultate: 67% dintre ei au obținut remisiunea completă într-o săptămână și 58% au continuat să îndeplinească criteriile de răspuns după 3 luni (Carhart-Harris et al., 2016).
  • Un studiu a relevat că Ayahuasca scade dramatic suicidul într-o singură zi. Medicația antidepresivă durează până la 4 săptămâni pentru a îmbunătăți simptomele suicidului. Cei cu mare nevoie ar putea decide să nu mai aștepte atât de mult (Zeifman et al., 2019).

Psih. Dr. Amalia Maria Ciuca, Centrul de Psihoterapie Cognitrom, Universitatea Babeș-Bolyai, ne-a vorbit despre utilizarea platformelor online în psihoterapie în general și despre platformele multi-user PAX & DEPRETER.

Poate părea surprinzător pentru unii dintre noi, dar intervențiile online sunt eficiente pentru tulburări de anxietate și depresie, precum și pentru alte probleme psihologice. Programele de tip guided self-help interventions produc efecte echivalente cu terapia față în față! 

Am apreciat faptul că prezentarea a fost bogată în informații utile (rezultate studii, statistici, modele). Într-o oră am aflat ceea ce pe cont propriu mi-ar fi luat săptămâni, poate chiar luni de studiu! Și astfel de sinteze rar găsești!

Când s-a vorbit despre barierele interne ale celor care au nevoie de tratament, mi-a atras atenția faptul că beneficiarii și-ar dori să își rezolve mai degrabă singuri problemele (40%-65%; Andrade şi colab., 2014). Dar tocmai această barieră mi s-a părut că explică o parte din succesul programelor online de psihoterapie care au o componentă importantă de autonomie. Pe mine asta m-a făcut să reflectez la cât de important este să ai grijă la autonomia personală a clientului, la acel personal-agency, în orice tip de colaborare psihologică. 

Ați avut vreodată impresia că unii specialiști sau unii profesori prezintă ca și cum îi interesează mai mult să-ți creeze o impresie bună despre ei? Aici n-a fost deloc cazul! Modul în care doamna psih. dr. Amalia Ciucă a prezentat mi-a lăsat o puternică impresie că ne transmite aceste informații pentru că își dorește cu adevărat să fie de ajutor, atât nouă ca specialiști și viitorii specialiști în domeniu, cât și beneficiarilor finali/clienților. 

Drd. Monica Bartucz, Școala Doctorală de Psihodiagnostic și Intervenții Psihologice Validate Științific, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, ne-a prezentat distribuția credințelor iraționale pe teritoriul României și corelate psihoculturale.

După cum poate știți deja, cognițiile iraționale sunt asociate cu distres și simptome de stres/anxietate/depresie. Studiul realizat pe un eșantion din România a arătat că există diferențe semnificative între județe în ceea ce privește nivelul de cogniții iraționale.

Ce mi-a plăcut? Faptul că mi-a demontat unele prejudecăți! De exemplu, nu mă așteptam ca jud. Vaslui să aibă un scor foarte scăzut la „Catastrofare” și un scor mai mic la „Gândire rigidă”.

Uneori, e nevoie de un efort conștient pentru a nu cădea în capcana stereotipurilor.  

Psih. drd. Victor Bohuș a susținut un workshop despre „Dezvoltarea inteligenței emoționale la adulți”. Am aflat:

  • cât este de important să îți numești emoțiile și am primit și o roată a emoțiilor care e de mare ajutor;
  • cum să ne identificăm emoțiile;
  • cum să iți exprimi emoțiile într-o manieră eficientă, cum să confrunți asertiv pe cineva;
  • cum să ne reglăm emoțiile/modalități de coping.

Victor a explicat sintetic, structurat și practic cam tot ce ar trebui să știi pentru a avea un nivel mai ridicat al inteligenței emoționale. 

Mie mi-a fost de mare ajutor metoda de exprimare asertivă a emoțiilor (acronimul DEAR MAN, GIVE FAST). Când vine vorba despre inteligența emoțională, găsești tone de informații, dar rareori găsești pași concreți de acțiune. 

Fiți pe fază, căci la conferință de psihologie de anul acesta Victor va prezenta un alt workshop foarte interesant, pe o temă de mare interes la ora actuală și despre care s-a vorbit rar până recent.

Ediția Online ne-a întrecut așteptările 

Am avut unele mici dubii, căci știam că ne lipsea socializarea clasică. Și nu puteam estima cum va fi pentru participanți să urmărească o conferință de psihologie online de 2 zile. Dar prezentările au fost atât de interesante, încât ne-au menținut vie atenția. Feedback-ul participanților a fost foarte bun.

Un mare avantaj a fost faptul că au putut participa practicieni și studenți din diverse orașe. 

Mie mi se pare că pentru o conferință atât de „bogată”, e mult mai bine să urmărești online, din confortul casei sau grădinii tale 🙂 Cu siguranță aș fi fost obosită după 2 zile de stat pe un scaun. În schimb, după 2 zile online, n-am simțit oboseala.

Mulțumim tuturor speakerilor și participanților pentru încrederea acordată. 

Vă așteptăm cu drag la următoarea conferință de psihologie Health Now

Alte articole