Dificultățile psihologice – mult mai frecvente decât ne-ar veni să credem – cu care oamenii se confruntă includ depresia, atacurile de panică, insomnia, furia și dependența de substanțe. Cu toate că există intervenții psihologice eficiente, bine documentate, puțini oameni accesează aceste servicii bazate pe dovezi.
De multe ori, intervenții pentru care nu există dovezi sunt vândute foarte seducător. Mai jos sunt enumerate câteva indicii care pot semnala că o terapie sau un tratament este pseudoștiințific (Cuijpers & Cristea, 2015; Isaacs & Fitzgerald, 1999; Lilienfeld, Lynn & Lohr, 2014; Lilienfeld et al., 2014; Schmaltz & Lilienfeld, 2014).
1. Este un „tratament” deja invalidat, precum homeopatia sau terapia de conversie.
2. Se promovează pe bază de explicații dubioase, năzbâtii sau cuvinte folosite inadecvat, precum „energii” sau „cuantic” (dar nu în sensul legitim și științific din fizică!).
3. Se bazează pe mituri din psihologie (vezi partea I, partea a II-a si partea a III-a), precum ideea că hipnoza poate scoate la suprafață amintiri adânc „îngropate” sau că majoritatea persoanele care trec printr-un eveniment traumatic trebuie să primească imediat intervenție psihologic.
4. Promotorii aburesc publicul cu „cauza adevărată” și promovează terapia ca un panaceu – vindecă orice (de la cancer la depresie), în cazul oricui.
5. Își bazează legitimitea pe numărul de ani de existență și/sau pe nuanța de alb a părului celor care o practică.
6. Nu are studii serioase la bază și este promovată numai prin testimoniale (or nu toate dovezile sunt la fel de convingătoare).
7. Promotorii îi fac reclamă și o promovează ca un tratament eficient (nu doar experimental!), deși încă nu au testat-o riguros în câteva studii clinice controlate, de calitate, deci nu se cunosc obiectiv nici eficiența, nici efectele secundare.
8. Dacă au făcut studii, raportează numai rezultatele pozitive, au folosit numai eșantioane mici sau nu au comparat intervenția cu una deja consacrată.
9. Dacă au făcut studii, rezultatele totuși nu au fost replicate de un grup independent de cercetători.
10. Promotorii nu au dovezi serioase că tratamentul lor este într-adevăr mai mult de un placebo.
Recomandăm, în plus, o serie de video-uri despre știință și pseudoștiință în psihoterapie (video 1, video 2, video 3, video 4).
Vezi și un reportaj marca Digi24 despre falși terapeuți, înșelătorie, promisiuni ezoterice și șarlatanii care profită de pe urma naivității și a disperării oamenilor.
Cum știu că merită să am încredere într-o abordare terapeutică pentru problema mea?
· Urmărește recomandările ghidurilor clinice de referință internațională (vezi o sinteză).
· Nu uita de modelul bio-psiho-social! Persoana care livrează intervenția este foarte importantă – empatică, flexibilă, oferă înțelegere și acceptare, o explicație acceptabilă pentru client, monitorizează eficiența intervenției etc.
Așadar, încurajăm publicul să apeleze la servicii de sănătate bine susținute de dovezi. A încerca o terapie care nu este susținută de dovezi înseamnă a-ți nega dreptul de a beneficia de un serviciu validat științific și eficient!