5 recomandări pentru munca de acasă în timpul crizei

Pentru o parte dintre noi, munca la distanță e de mult timp opțiunea default. Pentru mulți alții, tranziția forțată spre munca de acasă vine ca un șoc, odată cu epidemia COVID-19. 

Cu toate avantajele cunoscute, care țin de reducerea costurilor și timpului de tranzit, flexibilitate și potențialul mai mare de productivitate, munca de acasă, în izolare, aduce și o serie de provocări psihologice și practice. Iată câteva recomandări pentru abordarea lor, cât timp stai acasă:

1. Clarifică așteptările de program

În echipele virtuale, clarificarea normelor e prioritatea nr. 1. Fiindcă intervalul în care suntem efectiv la birou nu mai este evident, pot apărea așteptări diferite cu privire la disponibilitatea membrilor. Dacă nu ai stabilit deja orele de „prezență”, e indicat să o faci, pentru a evita posibile conflicte. În același timp, e ușor să pierzi noțiunea timpului atunci când nu ai repere concrete, și există riscul de a-ți sacrifica timpul personal (inclusiv pe cel de odihnă).

În plus, distractorii de acasă pot face nerealistă așteptarea de a răspunde instant la toate solicitările (vezi punctul 2). Dacă ești părinte sau trebuie să ai grijă de alte persoane, stabilește un timp standard de răspuns, astfel încât să nu fie nevoie să verifici excesiv canalele de comunicare.

2. Împarte riguros spațiul și timpul de lucru

Munca de acasă vine cu niște distractori care pot afecta semnificativ productivitatea. Evită pe cât posibil suprastimularea și setează-ți sesiuni de lucru și pauze fixe. Asigură-ți un mediu de lucru liniștit, care să nu interfereze cu activitățile celorlalte persoane cu care locuiești. Aceleași strategii care te ajută să te concentrezi la birou vor fi utile și acasă: închide tab-urile cu știri și notificările de pe telefon care nu au legătură cu munca — poți reveni la ele în pauze.

În plus, chiar dacă nu e nevoie să te îmbraci office, un mod eficient de a-ți păstra tonusul psihologic este să menții o rutină cât mai apropiată de cea pe care o ai deja. Pregătește-te pentru ziua de lucru ca și cum ai merge la birou: poți schimba hainele sau camera în care stai, ca un indiciu comportamental pentru granițele (de timp și spațiu) dintre muncă și viața personală.

3. Comunică frecvent

În mod normal, comunicarea la birou e destul de simplă — colegii sunt în aceeași cameră sau la câțiva pași distanță, iar o zi tipică de lucru implică o masă în comun și alte ocazii pentru socializare („watercooler chats”). Atunci când lucrăm de acasă, comunicarea devine preponderent asincronică (membrii echipei sunt desincronizați), așadar timpul de răspuns crește, conversațiile sunt mai degrabă telegrafice, iar distanța și sentimentul de izolare pot afecta coeziunea echipei.

Rămâi conectat cu restul colegilor de echipă, preferabil și prin mijloace sincronice (telefon, videoconferințe) și împărtășește cu ei cât mai multă informație relevantă. Pe lângă stimularea eficienței, menținerea coeziunii influențează pozitiv reziliența grupului, mai ales în contextul distanțării sociale.

4. Menține rutinele sănătoase

Faptul că nu mai trebuie să ieși din casă zilnic te poate determina să neglijezi unele obiceiuri care țin de igienă sau de activitatea fizică. Inactivitatea se asociază cu o serie de riscuri asupra sănătății, așadar e indicat să faci mișcare și să introduci cât mai multe activități de relaxare activă între sesiunile de lucru. E important să ai grijă de tine și de sănătatea ta, mai ales acum.

5. Evită gândirea pe termen scurt

Incertitudinea și limitările practice ne pot determina să percepem viitorul într-un mod distorsionat. Chiar dacă ți-ai anulat o mulțime de planuri pentru perioada următoare, e important să nu te ancorezi psihologic în starea de fapt.

Respectă obiectivele personale și profesionale pe care ți le-ai setat, fie că se referă la  lecturi noi, cursuri (online), proiecte personale începute sau alte activități care țin de dezvoltarea ta.

Alte articole