Dintre abaterile grave ce constituie încălcări ale Codului Deontologic al profesiei de psiholog face parte și abuzul terapeutic, în care relația terapeut – pacient nu este menținută într-o zonă strict profesională.
Una dintre formele de abuz terapeutic e abuzul sexual, ce are efecte profund negative asupra pacientului și a percepției asupra profesiei (Hetherington, 2000). Se consideră abuz sexual orice relație de natură romantică/sexuală dintre pacient și terapeut, chiar și când aceasta a avut loc cu acordul pacientului.
De cele mai multe ori, persoanele care trec printr-o astfel de experiență nu reclamă sau nu vorbesc despre cele întâmplate, fiind copleșite de sentimente de rușine sau vinovăție. Astfel, acest tip de abuz este foarte puțin reclamat la Colegiul Psihologilor, în raport cu prevalența lui.
Nu avem date exacte legate de numărul abuzurilor terapeutice în România, însă vrem să aflăm mai multe despre acest fenomen.
Înțelegem cât de dificil este ca cei afectați să vorbească despre o experiență cu potențial traumatic, de aceea am creat un sondaj prin care pacienții și psihologii să poată contribui deopotrivă la cercetarea fenomenului, în condiții de anonimitate și deplină siguranță.
Dacă ai trecut prin această experiență abuzivă sau știi pe cineva căruia i s-a întâmplat, te rugăm să completezi sondajul de mai jos. Acesta este anonim, are scopul de a colecta date despre cazurile în care un psiholog a avut, sau a încercat să aibă o relație romantică și/sau sexuală cu un pacient în decursul terapiei sau la mai puțin de doi ani de la terminarea acesteia, precum și de a vedea care a fost impactul acestor interacțiuni asupra pacientului.
Ne dorim să contribuim la creșterea conștientizării fenomenului în România, și să propunem măsuri preventive și corective către structurile responsabile, pentru ca din ce în ce mai puțini pacienți să sufere un abuz sexual în terapie pe viitor.