Ioana Andreea Rățoi
Pentru că văd CHOICE ca pe o oportunitate de a contribui la educația despre psihologie și la creșterea încrederii în psihologie ca domeniu.
Andreea este absolventă a masterului de Psihologia Sănătății-Cercetare Clinică și Optimizare Comportamentală din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, precum și a masterului de Neurobiologie din cadrul Facultății de Biologie a Universității București. A fost pentru un an voluntară la asociația Atelierul de Zâmbete, lucrând la un program de dezvoltare a abilităților emoționale și sociale pentru copiii din Casa Sf. Ștefan și a început supervizarea ca psiholog clinician.
Cred că în lucrul cu oamenii e foarte importantă o abordare care să țină cont de resursele de care aceștia dispun în prezent, de cultura din care fac parte și de suportul social la care aceștia au acces. În plus, o înțelegere a proceselor biologice pe care se fundamentează psihologia este un factor important pentru a putea construi intervenții eficiente..
Interesul meu pentru psihologie a început prin filosofie. La un moment dat am realizat că filosofia e prea puțin pragmatică pentru mine și că seamănă mai mult cu o colecție de opinii ale unor oameni inteligenți decât cu o știință, dar încă sunt de părere că unele idei din filosofie sunt utile în dialogul cu clienții și cu oamenii în general. Îmi plac sportul și drumețiile. Mi-ar plăcea să pot da mai departe cunoștințe de bază din psihologie, fiindcă sunt de părere că sunt foarte importante pentru viața și deciziile noastre de zi cu zi. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am descoperit treptat este că asemănările dintre oameni pot explica uneori mai mult din comportamentele lor decât diferențele.
- Psihologie clinică
- Psihologie cognitivă și neurobiologie cognitivă
- Etologie și psihologie evoluționistă
- Intervenție psihologică în cazul dependențelor
- Intervenție psihologică în cazul bolilor somatice
- Prevenția problemelor de sănătate mentală
- Psihologie sportivă
- Evaluare și diagnoză a tulburărilor mentale
- Analiză statistică
- Gândire critică